top of page

'Tor' nu ook op je smartphone: Orbot

Tor (kort voor 'The Onion Router') is een relatief bekende toepassing voor op je computer. Door Tor te installeren kan je anoniem op het web surfen en meer sites bezoeken dan je normaal gezien kan. Sinds kort (29 november 2014) kan je dit systeem nu ook gebruiken op je smartphone, via de applicatie 'Orbot'.

"Het netwerk wordt onder andere gebruikt voor militaire toepassingen (vandaar de belangstelling van de US Navy voor deze technologie), maar ook voor civiele toepassingen, zoals het beschermen van de privacy van dissidenten. Zo zouden journalisten die kritiek geven op totalitaire regimes, die geen persvrijheid kennen, hun anonimiteit en veiligheid kunnen waarborgen."

Tor is echter niet zo onschuldig als op het eerste zicht misschien zou lijken. Vanwege de enorme anonimiteit en vrijheid die deze toepassing biedt, wordt het vaak gebruikt voor erg controversiële en zelfs illegale praktijken. Sites die we via normale internetbrowsers als Google Chrome niet kunnen bereiken, worden voor iedereen met Tor op hun computer toegankelijk. Een veel gebruikte verzamelnaam voor deze ongure kant van het internet is 'the deep web'.

Op het diepe web vinden we sites waar tonnen drugs wordt verhandelt, huurmoordernaars of hackers hun diensten aanbieden, kinderporno plots enorm toegankelijk is en het gaat zo maar door.

Is het dus wel een goede zaak dat Tor nu ook verkrijgbaar is op onze smartphones? Het is een vraag waar ik zelf nog geen antwoord op kan geven.

Klik hier voor een video waarin het concept achter The Onion Router duidelijk wordt uitgelegd.

bronnen:

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.torproject.android

http://nl.wikipedia.org/wiki/Tor_%28netwerk%29

bottom of page