top of page

Nieuwe gebruiksvoorwaarden bij Facebook

Op 3O januari 2015 gingen er nieuwe gebruiksvoorwaarden van start op Facebook, dit ging niet onopgemerkt voorbij in de media. Door de invoering van deze nieuwe regels hebben alle gebruikers opnieuw een deel van hun privacy moeten opgeven. Velen zijn het erover eens dat Facebook deze keer te ver gaat, de Belgische privacycommissie dreigt zelfs met een boete.

Hieronder bespreek ik de drie grootste veranderingen;

  • Elk bedrijf kan zomaar je naam en foto’s gebruiken

Dit is niet geheel nieuw, maar deze keer gaan de nieuwe gebruikvoorwaarden wel erg ver: "‘een bedrijf of een andere entiteit Facebook kan betalen om je naam of profielfoto met je informatie te tonen, zonder dat je daarvoor compensatie krijgt."

  • Op basis van je locatie krijg je reclame van de winkels in je buurt

Facebook heeft nu de mogelijkheid om je locatie te analyseren en door te geven aan derden, die derden kunnen je dan een bericht sturen om te zeggen dat je tien procent korting krijgt als je nu binnengaat in de winkel een paar meter verderop.

  • Informatie over je bankkaart mag doorgegeven worden

In mijn ogen is dit de meest zorgwekkende verandering, het gaat immers om belangrijke persoonlijke gegevens. Facebook is sinds de nieuwe voorwaarden in staat om jouw betalingsgegevens (bv. het nummer van je krediet-of betaalkaart) te verzamelen én door te geven aan eender wie.

Naar mijn mening zijn deze nieuwe toepassingen een enorme inbreuk op onze privacy, maar jammer genoeg kunnen we er bitter weinig aan doen. De enige manier om je privacy te redden is je profiel verwijderen, en dat hebben de meesten (waaronder ikzelf) er niet voor over. Het wordt weer maar eens duidelijk hoe afhankelijk onze maatschappij is geworden van de sociale media.

Bron:

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150130_01503029

bottom of page